Noutăți


Publicări de tip open access: “Effectiveness of the REThink therapeutic online video game in promoting mental health in children and adolescents”

Suntem mândri să anunțăm că articolul nostru care evaluează eficiența jocului video online terapeutic REThink în promovarea sănătății mintale la copii și adolescenți se aliniază cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite prin practica științei de tip open access.

EABCT 2023 Congress: CBT in a Changing World: Migration and Cultural Diversity

Cu mândrie și entuziasm, ne bucurăm să vă împărtășim experiența noastră deosebită la Congresul EABCT cu tema "CBT in a Changing World: Migration And Cultural Diversity", desfășurat în perioada 04-07 octombrie în frumoasa Antalya, Turcia. Echipa noastră de la laboratorul Digital Affective Technologies in Therapy and Assessment a participat activ la acest eveniment de prestigiu. Prof. Univ. Dr. Oana David, Directorul DATA Lab, a avut onoarea de a fi chair în cadrul unuia dintre simpozioanele de lucrări științifice din cadrul conferinței, contribuind astfel la facilitarea dialogului și schimbului de cunoștințe în domeniul psihologiei. De asemenea, suntem mândri să anunțăm că rezultatele studiilor care au utilizat instrumentele dezvoltate în DATA Lab au fost prezentate în fața specialiștilor internaționali din domeniul psihologiei. Aceasta reprezintă o confirmare a eforturilor noastre de cercetare și inovație în dezvoltarea instrumentelor bazate pe tehnologie în terapie și evaluare.

Harvard Medical School

Suntem mândri să vă prezentăm cercetarea jocului REThink la Harvard Medical School! Am fost invitați să participăm la întâlnirea anuală din 2023 a consorțiului World Mental Health – CSI și ne-am bucurat să întâlnim această echipă minunată!


Al 10-lea Congres Mondial de Terapii Cognitive și Comportamentale: Seul, Korea

1-4 iunie 2023: Dr. Oana David, directorul DATA Lab, a avut ocazia să prezide sesiunea de lucrări deschise privind evaluarea și tratarea reglementării emoțiilor la cel de-al 10-lea Congres mondial de terapii cognitive și comportamentale din Seul, Coreea. În această sesiune, ea a susținut o prezentare despre „CBT online bazat pe jocuri cu copii și adolescenți: validarea sistemului de evaluare bazat pe joc pentru abilitățile de reglare a emoțiilor”.


UBB STUDENT LIVING LAB

UBB realizează în premieră în România prin intermediul laboratorului DATA (Digital Affective Technologies in Therapy and Assesment) și a proiectului REThink ACADEMY, ecosistemul UBB STUDENT LIVING LAB ce își propune evaluarea stării de bine la nivel emoțional a studenților in viața reală din cadrul campusurilor. Proiectul presupune folosirea aplicației dedicate StudentMood, care permite evaluarea distresului emoțional și a altor parametri psihologici și comportamentali în cadrul comunității de studenți. Se utilizează feedback-ului iterativ, procese de co-creație și implicare colectivă pentru a înțelege dinamica distresului emoțional de-a lungul semestrelor.

În prezent, principalul proiect desfășurat în cadrul UBB STUDENT LIVING LAB constă în monitorizarea continuă a sănătății mintale a studenților de anul I, prin folosirea metodei de eșantionare a experiențelor emoționale, stilului de viață auto-raportat, a comportamentelor (ex. activitatea fizică) și măsurarea unor parametrii fiziologici (ex. variabilitatea ritmului cardiac) ale acestora. Proiectul REThink ACADEMY, împreună cu alte proiecte derulate în consorții internaționale, cum este proiectul World Mental Health - International Student Initiative coordonat de Universitatea Harvard, vor permite înțelegerea mai profundă a componentei afective a vieții de student din UBB.

În cadrul UBB STUDENT LIVING LAB, Laboratorul DATA în colaborare cu Clinica Universitară Babeș-Bolyai ”PsyTech„ desfășoară în mod constant proiecte de cercetare dedicate studenților, în cadrul cărora aceștia pot beneficia de intervenții inovative de suport în sănătate mintală și se pot implica în dezvoltarea, testarea și scalarea acestora.


Intervenții în sănătatea mintală digitală: Aplicația REThink

15 martie 2023 – Aplicația REThink a fost prezentată la Brain Awareness Week, organizată de Laboratorul de Științe Cognitive Clinice și Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea din București.

Puteți accesa prezentarea aici: https://fb.watch/ji_YXgjJ_Q/

Almanahul Flacăra

Jocul terapeutic REThink și echipa DATA Lab au fost prezentate în cadrul revistei Almanah Flacăra, apărut în 2023, într-un interviu susținut de către directorul laboratorului, Prof. Univ. Dr. Oana David 

Conferința de Fibroză Chistică Transilvania

5 Februarie 2023 - Conferința de Fibriză Chistică Transilvania - Suportul psihologic al copiilor cu boli cronice și al aparținătorilor acestora

PROIECTUL #PLAYSERIOUSLY

#PLAYSERIOUSLY este un proiect finantat de către Central European Initiative (CEI) și coordonat de SAE Institute Milano. Universitatea Babes-Bolyai este partener in acest proiect (coord. Profesor univ.dr. Oana David), impreuna cu alți parteneri precum Institutul SAE Belgrad (Serbia)• Universitatea din Banjia Luka (Bosnia și Herțegovina) • Universitatea din Crne Gore (Muntenegru) • Universitatea din Szeged (Ungaria) • Play-Ability • Hogrefe. Evenimentul este susținut de AIRIPA și face parte din Milano Digital Week.

CEI este un program de finanțare european adresat țărilor de sud-est ale continentului nostru. CEI își propune să susțină inițiativele care favorizează schimbul de cunoștințe și mobilitatea în regiune și instituțiile care operează în învățământul superior.

PLAYSERIOUSLY este un proiect care are ca scop realizarea unui hackathon pentru a dezvolta un concept pentru un joc video incluziv și psihoeducativ.

Rețeaua Europeană de Suport al Familiei

EurofamNet este o rețea pan-Europeană de sprijin familial axată pe politici și practici de sprijin familial, care reflectă obiective comune în țările participante, recunoscând în același timp natura specifică a contextelor culturale și socio-economice ale familiilor din cadrul acestora. Acțiunea urmărește să informeze politicile și practicile familiale în vederea atingerii obiectivului final de asigurare a drepturilor copiilor și a bunăstării familiilor. EurofamNet va face acest lucru prin construirea de colaborări între cercetători, practicieni, factori de decizie politică, copii și familii, agenții publice și private și societatea generală.

Dr. David is representating Romania in the parenting interventions working group.

 Simpozionul de Tehnologie pentru Joc Pediatric

Între 21-22 Septembrie 2022 proiectul REThink Emotions a fost prezentat ca parte a Pedriatric Gaming Technology Symposium găzduită de Child’s Play Charity and Children’s Hospital Colorado. Au fost prezentate rezultatele în ceea ce privește abilitatea jocului de a evalua problemele emoționale ale copiilor, împreună cu o analiză de utilizabilitate.

Puteți accesa prezentarea completă a colegei noastre Cristina Tomoiagă, aici.

EABCT 2022

Septembrie 2022 - Proiectul REThink Emotions a fost prezentat ca parte a Simpozionului cu tema Sănătate Mintală Digitală, organizat în cadrul Conferinței Asociației Europene pentru Terapii Cognitive și Comportamentale, alături de inițiative de cercetare ale centrelor internaționale de top. Suntem onorați să o avem pe Conferențiar Universitare Dr. Oana David ca președinte al evenimentului.

De asemenea, studenții doctoranzi Iuga Ioana Alexandra și Sîrbu Vasile au prezentat inițiative de cercetare care sunt desfășurate cu ajutorul Jocului REThink și a aplicației PsyPills.

Games for Change Awards

Iulie 2022 - Jocul REThink a fost selectat printre finaliștii Games for Change Awards 2022 - Best Health Game și a participat în cadrul festivalului Games for Change https://www.gamesforchange.org/blog_posts/g4c2022-awards-finalists/

Capacity Building Grant

Iulie 2022 - Laboratorul DATA a primit grantul Capacity Building oferit de Child’s Play Charity https://www.childsplaycharity.org/

Research Valorization Program

2021-2022 - Jocul REThink a fost selectat ca finalist și am participat în cadrul Research Valorization Program (RVP-2.0) North-East Regional Development Agency cu susținerea Băncii Mondiale în Româniahttps://www.adrnordest.ro/en/rvp2_0_en/

Rotaract Cluj-Napoca VisiON

Episodul 3…pe VisiON! Despre Reglarea emoțională alături de conf. dr. OANA DAVID de la Clinica Universitară de Psihologie Babes Bolyai - Psytech.


Conferința Asociației Psihologilor din România - 2021

Conectați la viitor: Psihologie și Tehnologie

11-15 noiembrie 2021

Proiectul REThink Emotions a fost prezentat ca parte a Conferinței Asociației Psihologilor din România 2021, alături de inițiative de cercetare ale centrelor naționale de top. Directorul Laboratorului DATA, alături de studenți doctoranzi din cadrul Universității Babeș-Bolyai au susținut un workshop pe tema Parenting și reglare emoțională: Intervenții validate științific pe baza tehnologiei. De asemenea, rezultatele preliminarii ale inițiativelor de cercetare derulate în cadrul laboratorului au fost prezentate.

Asociația Europeană pentru Terapii Cognitive și Comportamentale - 2021

CBT Înapoi în Viitor

8-11 septembrie 2021

Proiectul REThink Emotions a fot prezentat la Congresul Anual al Asociației Europene pentru Terapii Cognitive și Comportamentale ca parte a secțiunii de Lucrări Deschise pe tema Copii și Adolescenți: Evaluare, alături de inițiative de cercetare din centre internaționale de top.

Cea de-a 10-a ediție a Congresului Internațional de Psihoterapie Cognitivă

13-15 mai 2021

Proiectul REThink Emotions a fost prezentat ca parte a Simpozionului cu tema CBT Bazat pe Tehnologie în cadrul celei de-a 10-a ediții a Congresului Internațional de Psihoterapie Cognitivă, alături de inițiative de cercetare ale centrelor internaționale de top. Suntem onorați să o avem pe Conferențiar Universitare Dr. Oana David ca președinte al evenimentului.

Platforma REThink Emotions, suport psihologic pentru copii și adolescenți


Noua versiune a jocului REThink

Ne bucurăm să împărtășim cu voi un teaser al noii versiuni a jocului REThink pentru copii și adolescenți, disponibil pe http://app.rethinkplatform.ro!


Universitatea Babeș-Bolyai lansează Platforma REThink Emotions

27 aprilie 2021

Platforma cuprinde jocul video terapeutic REThink, unic la nivel internațional prin focusul său, încorporarea unor protocoale validate științific și efectele sale documentate. Jocul le oferă copiilor posibilitatea de a-și antrena abilitățile de reglare a emoțiilor într-o manieră distractivă și este disponibil online pentru accesarea de către copiii și adolescenții cu vârste între 8 și 16 ani din toată țara, pe baza unor proiecte de cercetare derulate de către DATA Lab.

Psihologie și Viață - Interviu

O discuție interesantă despre jocuri terapeutice, facilitată de către Prof. Univ. Dr. Oana David în cadrul emisiunii ”Psihologie și Viață”.